Platform Tuinbouwreststromen wil tuinbouwfolie hergebruiken

Plastic flessen inleveren, thuis het plasticafval scheiden. Het is een kleine moeite. Maar voor de meeste tuinders is het afvoeren van plastic, met name plastic folies, een hoge kostenpost. Ze worden gebruikt om over gewassen heen te plaatsen. Denk aan afdekfolie voor aspergeteelt en loopfolie in kassen. Zodra er een teeltwisseling is, moeten de folies worden verwisseld en worden deze als afval gezien.

Hoewel de folies vaak meerdere jaren worden gebruikt, leidt dit toch tot een groot volume aan plasticafval dat vaak is vervuild. Dit is daardoor lastig de recyclen. Veel tuinders voeren hun afval af bij de stort tegen hoge kosten. Platform Tuinbouwreststromen zet vol in op een transitie in de verwerking en recycling van plastic tuinbouwfolie. Hier ligt een behoorlijke uitdaging.

Samenwerking met partners

Om verandering in de plasticafvoer brengen, werkt platform Tuinbouwreststromen aan een verwaardingsketen voor tuinbouwfolie. We kijken samen met partners uit de sector naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld binnen verwerking, recycling en hergebruik van de folies.

Geïnteresseerd in het hele verhaal? Lees het in de Nieuwe Oogst.